vrijdag 4 januari 2008

GPS Navigatie

Sinds 2006 rijd ik mijn ligfietstochten door onbekend terrein met een navigatiehulp.
Hiervoor gebruik ik de Garmin GPSmap60Cx.
Een hightech instrument met legio aan mogelijkheden.
Op de fiets kun je vooraf geladen tracks volgen of je laten leiden door routeaanwijzingen van het apparaat en tijdens de trip slaat de GPS je verrichtingen op.
Met bijhorende MapSource software zijn tracks en routes te maken en te laden in de GPS.
En met dit programma kun je een tocht uit de GPS importeren en narijden in de computer.



De tocht vanuit Zuid-Frankrijk naar Nederland heb ik vooraf in routecoördinaten (waypoints) ingeladen. Een tijdrovend, maar uitermate belonende bezigheid.
Voor de tocht van 1500 km moest bijna de gehele geheugencapaciteit van de GPSmap60Cx aangesproken worden.
De Noordzeeroute staat weliswaar in het veld met bordjes aangegeven, maar gezien het gemak van de GPS wil ook voor deze route tracks, routes en waypoints maken.
Hoe de hele NSCR in de GPS gaat passen is mij nu nog een raadsel, maar er is vast een oplossing voor te vinden…

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Een microSD kaart van 2GB kost 15 tot 20 euro. Daar past de complete citynavigator europe op. Hoe het zit als je alle topo-kaarten hebt weet ik niet.

Ruud Steeman QuestARound zei

Het laden van de kaarten is niet het moeilijkste. Met voldoende capacitiet op de microSD lukt dat wel.
Het uitzoekwerk zit echter in het optimaal invullen van alle programeermogelijkheden. De GPSmap60Cx accepteert 1000 waypoints, 10000 trackpunten, 50 routes (van 250 punten) en 20 tracks (van 500 punten.
Deze opties goed verdelen over 5500 km fietsroute wordt dus nu de uitdaging.

Anoniem zei

Nouja, uitdaging. Het is vooral een enorme stapel tijdrovend werk. 5500km met 100km/dag gemiddeld is haalbaar in 70 delen lijkt me. Er schijnt ook wel een truc te zijn om een route in een track te veranderen door hem een standaardnaam van een track te geven(ACTIVE LOG 001 oid). Volgens mij is dat op de LML langsgekomen laatst. Misschien was je dat zelf wel?

Aan de andere kant kan ik me ook wel voorstellen dat het haalbaar is een laptop mee te nemen, zeker in een Quest. En dan eens per week nieuwe routes laden. Scheelt gepuzzel, kost een paar kg.

ben zei

Hallo collega fietsers.
Ik ga komend voorjaar de NSCR rijden, gedurende mei, juni, juli. Uit diverse bronnen heb ik de GPS informatie verzameld en de gehele track gemaakt met Mapsource en Oziexplorer(citynavigator en topokaarten). Het beslaat slechts 24.000 puntjes. Shetlands heb ik niet gedaan, de boot stopt er niet meer vanuit noorwegen. Probleem is inderdaad dat de Garmin (GPSmap 60CSX) slechts 10.000 puntjes kan opslaan in 20 tracks. Ik heb Garmin gevraagd een firmware aanpassing te maken, zodat tracks kunnen worden gelezen (en trackback'ed) vanaf het SD kaartje, onbeperkte ruimte! Bedankje voor het meedenken, maar vooralsnog niet duidelijk of en evt. wanneer het komt. Lukt dit niet,dan gaat er een laptopje mee (tegenwoordig < 1kg). Als nu meer mensen de vraag zouden stellen aan garmin om de ruimte voor tracks uit te breiden, . . . wie weet.

Ruud Steeman QuestARound zei

Hallo Ben,

Leuk te horen dat er toch nog meer mensen met GPS de NSCR gaan rijden.

Ik heb uiteraard zeer veel belangstelling in de door jou gemaakte track.

Zou ik per mail een bestandje ervan in Mapsource formaat mogen hebben?

Groeten en wie weet tot ziens op de route,

Ruud Steeman